Translate

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Ζίννια η Κομψή (Zinnia Elegance)


  




Βασίλειο: Plantae
Συνομοταξία: Αγγειόσπερμα
Ομοταξία:
Τάξη: Asterales
Οικογένεια: Asteraceae
Φυλή: -
Γένος: Zinnia
Είδος: Zinnia elegance
Άνθηση: Ιούνιο - Δεκέμβρη (Ζώνη 10)




Περιγραφή


  Το Γένος Ζίνια αποτελείτε από 20 είδη ετήσιων και πολυετών φυτών της οικογένειας Asteraceae . Είναι ιθαγενές των ξερών γρασιδότοπων, σε μια περιοχή που εκτείνεται από τις Νοτιοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες έως τη Νότια Αμερική , με το κέντρο της διαφοροποίησης να εντοπίζεται στο Μεξικό. Τα μέλη του γένους ξεχωρίζουν για τα  μακριά μονόκλωνα λουλούδια τους που απαντώνται σε μια ποικιλία από φωτεινά χρώματα. Το όνομα του γένους τιμά τον γερμανό βοτανολόγος Johann Gottfried Zinn (1727-1759).


  Τα φύλλα της Ζίνιας είναι αντίθετα και συνήθως άμισχα, με ένα σχήμα που κυμαίνεται από γραμμικό σε ωοειδή, και από χλωμό έως μέσο-πράσινο χρώμα. Τα λουλούδια έχουν μια σειρά από διαφορετικές εμφανίσεις, από μια απλή σειρά πετάλων έως και άνθη σε σχήμα θόλου, σε χρώματα λευκό, κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο, μοβ, λιλά κ.α




  Τα φυτά του Γένους Zinnia είναι δημοφιλή λουλούδια για τον κήπο, που συνήθως μεγαλώνουν από σπόρους, και κατά προτίμηση σε γόνιμα, πλούσια σε οργανική ουσία και καλά στραγγιζόμενα εδάφη, σε μια περιοχή με πλήρη ήλιο αλλά και σε θέσεις με ημισκιά. Οι Ζίνια τείνει να επανεμφανίζεται κάθε χρόνο λόγω της αυτοσποράς στην οποία επιδίδεται  Πάνω από 100 ποικιλίες έχουν παραχθεί από επιλεκτική διασταύρωση που ξεκίνησε τον 19ο αιώνα.

  Το είδος Zinnia elegans , επίσης γνωστό και ως Zinnia violacea , είναι από τα πιο γνωστά είδη. Αρχικά προερχόμενο από το Μεξικό είναι συνεπώς ένα φυτό το οποίο αρέσκεται σε ένα ζεστό έως αρκετά ζεστό  κλίμα. Τα φύλλα του είναι λογχοειδή και στην υφή μοιάζουν με αυτή του ψιλού γυαλόχαρτου με το ύψος του να κυμαίνεται από τα 15 εκατοστά έως το 1 μέτρο.
 Το είδος Zinnia angustifolia είναι ένα άλλο είδος του Μεξικού το οποίο έχει χαμηλή θαμνώδη ανάπτυξη, γραμμικό φύλλωμα και πιο λεπτά από λουλούδια από το Ζ. elegans - συνήθως μονό και σε αποχρώσεις του κίτρινου, πορτοκαλί ή λευκού. Επίσης, είναι πιο ανθεκτικό στο Ωίδιο από το Ζ. Elegans. Υπάρχουν βέβαια και υβρίδια που έχουν προκύψει από την διασταύρωση μεταξύ των δύο ειδών τα οποία προσδίδουν αυτή η αντίσταση σε φυτά με εμφάνιση στο ενδιάμεσο μεταξύ των δύο αυτών ειδών. Η σειρά Profusion με τόσο το απλό όσο και το διπλό άνθος, έχουν εκτραφεί από την Sakata Ιαπωνίας και είναι ένα από τα πιο γνωστά μέλη αυτής της ομάδας υβριδίων.

Το  Γένος Zinnia  προτιμάται ιδιαίτερα από τις πεταλούδες και πολλοί κηπουροί προσθέτουν τη Ζίνια ειδικά για να τις προσελκύσουν.




Καλλιέργεια



 Για να μεταφυτεύσεται τα φυτά που έχετε προμηθευτεί σε γλαστράκι επιλέξτε μια θέση που να λαμβάνει πλήρες φως του ήλιου και δεν εμποδίζει τον άνεμο, η κακή κυκλοφορία του οποίου μπορεί να οδηγήσει σε μυκητιάσεις. Διασκορπίστε ένα στρώμα 30 εκ. από οργανικό λίπασμα επί της θέσεως φύτευσης μία εβδομάδα πριν από τη σπορά για την αύξηση της γονιμότητας.

 Αφήστε μεταξύ 15 και 45 εκατοστών μεταξύ κάθε φυτού το οποίο θα επιτρέψει μια σχετική αφθονία χώρου για την ανάπτυξη και την άμβλυνση του ανταγωνισμού για θρεπτικά συστατικά. Μετά την μεταφύτευση ποτίστε καλά έτσι ώστε να εξαφανιστούν οι τυχών θύλακες αέρα και να έρθουν οι ρίζες σε επαφή με το γύρω χώμα.

Ποτίζουμε τα λουλούδια περίπου δύο φορές την εβδομάδα, ή αρκετά συχνά για να διατηρηθεί το έδαφος σχετικά υγρό. Το χώμα θα πρέπει να αφήνεται να στεγνώσει ελαφρώς μεταξύ των εφαρμογών. Μην καταβρέχεται με νερό τα φύλλα του φυτού καθώς το υγρό φύλλωμα ενθαρρύνει την ανάπτυξη των ασθενειών.

Λιπαίνουμε τα λουλούδια μία φορά το μήνα με ένα ισορροπημένο λίπασμα NPK 10/10/10. Ποτίζουμε το  έδαφος πριν και μετά την εφαρμογή για την πρόληψη καψίματος της ρίζας εκτός αν χρησιμοποιούμε λίπασμα αργής αποδέσμευσης. Ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή για τη σωστή δοσολογία και οδηγίες εφαρμογής.


 Αφαιρέστε τα λουλούδια που σβήνουν και πεθαίνουν για να αναγκαστεί το φυτό να σχηματίσει επιπλέον λουλούδια αντί για σπόρους. Κόψτε τα άνθη όσο πιο κοντά στο στέλεχος γίνεται. Κλαδέψτε τα κατεστραμμένα ή νεκρά φύλλα, καθώς είναι δεδομένο ότι το φυτό θα σπαταλήσει τα θρεπτικά συστατικά που προσπαθούν να αναζωογονήσουν τα τραυματισμένα φύλλα.





Χρήσεις




Οι ποικίλες συνήθειες τους,  επιτρέπουν την χρήση τους σε διάφορα μέρη του κήπου και η τάση τους να προσελκύουν τις πεταλούδες και τα κολίβρια θεωρείται ως επιθυμητή.
Η ικανότητά τους μάλιστα να προσελκύουν κολίβρια θεωρείται επίσης χρήσιμο χαρακτηριστικό ως άμυνα έναντι στις άσπρες μύγες , και ως εκ τούτου η Ζίννια είναι ένα επιθυμητό φυτό σύντροφος , προς όφελος των φυτών που εναλλάσσονται με αυτό.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου