Translate

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Μεξικάνικο Αστεράκι ή Μαργαρίτα η πτεροειδής (Cosmos bipinnatus)


Βασιλείου: Plantae
Συνομοταξία: Αγγειόσπερμα
Ομοταξία: Eudicots
Τάξη: Asterales
Οικογένεια: Asteraceae
Φυλή: -
Γένος: Cosmos
Είδος: Cosmos bipinnatus
Άνθηση: Άνοιξη - Φθινόπωρο



  Το Cosmos bipinnatus , το κοινός επονομαζόμενο και Αστέρι του Μεξικού (Mexican Aster) , είναι ένα μεσαίου μεγέθους ποώδες ετήσιο ανθοφόρο φυτό ιθαγενές της χώρας του Μεξικού. Όλα τα είδη και οι ποικιλίες του συγκεκριμένου φυτού είναι αρκετά δημοφιλείς καλλωπιστικά φυτά σε όλους τους κήπους με εύκρατο κλίμα. Απαντάτε επίσης σε φυσικές περιοχές σε μεγάλο μέρος της Βόρειας Αμερικής, όπου είχε κατά το παρελθόν εισαχθεί και έχει πλέον εγκλιματιστεί και σε ορισμένους οικότοπους θεωρείτε ζιζάνιο.


Περιγραφή


  Το Cosmos bipinnatus κατατασεται στα ήμι-ανθεκτικό ετήσια φυτά αλλά σε περιχες με ήπιους χειμώνες μπορεί να γίνει και πολυετές μιας και τα φυτά μπορεί να επανεμφανίζονται μέσω αυτο-σποράς για αρκετά χρόνια.  Το ύψος του φυτού κυμαίνεται από 0,60 έως 1,2 μ. Οι καλλιεργούμενες ποικιλίες εμφανίζονται σε αποχρώσεις του ροζ και μοβ, καθώς και λευκό και τα άνθη του είναι ερμαφρόδιτα (ανδρικά και γυναικεία αναπαραγωγικά όργανα στο ίδιο άνθος). Το φύλλωμα του είναι διαχωρισμένο σε νηματοειδή τμήματα. Κατά την ανθοφορία, το φυτό μπορεί να γίνει κορυφοβαρές με αποτέλεσμα οι κορυφές να λυγίσουν . όμως αυτό το πρόβλημα ελαφρύνεται όταν αναπτύσσονται σε ομάδες, καθώς τα πτεροειδή φύλλα παρέχουν ένα είδος ενδασφάλειας, και η αποικία η ίδια υποστηρίζει τις κεφαλές με αποτέλεσμα αυτές να μην λυγίζουν.



Ποικιλίες


  Μερικές από τις ποικιλίες των Cosmos bipinnatus οι οποίες καλλιεργούνται σήμερα περιλαμβάνουν τις εξής:

  • «Sensation», επίσης γνωστή ως «Πρόωρη Sensation», είναι ένα ευρέως διαθέσιμο μείγμα ψηλών ποικιλιών.
  • «Sensation Pinkie» 
  • Sonata σειρά 
  • «Versailles», που αναπτύχθηκε για το εμπόριο κομμένων λουλουδιών και είναι βραχύτερο από τα υπόλοιπα είδη, με ύψη κάτω του ενός μέτρου
  • «Daydream» διαθέτει ένα ροζ εσωτερικό δακτύλιο σε λευκό φόντο
  • «Seashells» με χαρακτηριστικά καπιτονέ πέταλα


























Καλλιέργεια


  Τα χαρακτηριστικά ανάπτυξης αυτού του φυτού περιλαμβάνουν:
Η βλάστηση από σπόρο διαρκεί μεταξύ 7 και 10 ημερών στην βέλτιστη θερμοκρασία των 75 βαθμών Φαρενάιτ (24 ° C) με την ανθοφορία να αρχίζει μεταξύ 60 και 90 ημερών μετά την βλάστηση.

  Προτιμά χώμα με pH μεταξύ 6,0 και 8,5, γεγονός που αντανακλά τον εγγενή βιότοπό του στις αλκαλικές περιοχές της Κεντρικής Αμερικής.

  Η άνθιση είναι καλύτερη σε πλήρη ήλιο, αν και μερική σκιά είναι ανεκτή ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στη χώρα μας.
Η υπερβολική βροχή μπορεί να προκαλέσει προβλήματα καλλιέργειας, λόγω της ευαίσθητης φύσης των στελεχών του και μπορεί να προκαλέσει θραύση των λουλουδιών. Το Cosmos bipinnatus μπορεί να ανεχθεί τη θερμότητα εφόσον παρέχεται επαρκή υγρασία σε αυτό, όμως, δεν δείχνει ανθεκτικότητα στις ξηρασίες, τους ισχυρούς ανέμους και τις χαμηλές θερμοκρασίες. Τα σαλιγκάρια, γυμνοσάλιαγκες και αφίδες αρέσκονται στο Cosmos bipinnatus .

Επικονιαστές


  Τα λουλούδια του Cosmos bipinnatus προσελκύουν τα πουλιά και τις πεταλούδες, συμπεριλαμβανομένης της πεταλούδας Monarch. Το συγκεκριμένο φυτό μπορεί εύκολα να γίνει μέρος ενός κήπου ο οποίος προορίζεται για κήπος πεταλούδων ή κήπος από τον οποίον οι μέλισσες μπορούν να προμηθεύονται το νέκταρ τους



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου