Translate

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Ο Ωραίος Ασφόδελος (Kniphofia uvaria)

Βασιλείου: Φυτά
clade : Αγγειόσπερμα
clade : Μονοκοτυλήδονα
Παραγγελία: Asparagales
Οικογένεια: Xanthorrhoeaceae
Υποοικογένεια: Asphodeloideae
Γένος: Kniphofia
Είδος: Κniphofia uvaria
Άνθηση: Τέλη Χειμώνα - Τέλη Άνοιξης


  Τα φυτά του γένους Kniphofia τα οποία ονομάζονται επίσης Tritoma ή Κρίνο λαμπάδα, είναι ένα γένος φυτών της οικογένειας Xanthorrhoeaceae , υποοικογένεια Asphodeloideae, το οποίο ουσιαστικά ανήκει στη οικογένεια των φυτών  τα οποία στην Κρήτη ονομάζονται ασφόδελοι ή σκυλοκρεμύδες και περιλαμβάνει 70 ή περισσότερα είδη κατάγονται από την Αφρική . Μερικά είδη όπως το συγκεκριμένο ( Kniphofia uvaria) έχουν χρησιμοποιηθεί εμπορικά κηπευτικά και είναι κοινώς γνωστό για τα φωτεινά, πυραυλοειδή λουλούδια τους .
Αυτά τα φυτά παράγουν δόρατα σε όρθια θέση, με ζωηρά χρώματα, κόκκινο-πορτοκαλί λουλούδια. Τα άνθη παράγουν νέκταρ στην άφθονη ανθοφορία τους, ενώ μπορεί να προσελκύσει και πούλια όπως τα κολίμβρια.
Το γένος Kniphofia πήρε το όνομα του από τον  Johann Hieronymus Kniphof, Γερμανός γιατρός και βοτανολόγος του 18ου αιώνα.



  Τα φύλλα του θυμίζουν κρίνο και το άνθος του σε διάταξη σπάδικα μπορεί να φτάσει έως και 1,52 μ. σε ύψος. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες που  ανθίζουν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Τα λουλούδια είναι κόκκινα, πορτοκαλί και κίτρινα



  Το Kniphofia uvaria προέρχεται από την επαρχία Cape της Νότιας Αφρικής και έχει εισαχθεί σε πολλά μέρη του κόσμου, όπως η Βόρεια Αμερική , την Αυστραλία , τη Νέα Ζηλανδία και την Ευρώπη ως φυτό κήπου. Είναι σκληραγωγημένο σε ζώνες 5-10 .




  Σε ορισμένα μέρη της νοτιοανατολικής Αυστραλίας, όπως τα Κεντρικά και Νότια Tablelands της Νέας Νότιας Ουαλίας και της νότιας Victoria, έχει δραπετεύσει από τα στενά όρια των κήπων και έχει λάβει την θέση του ως τοπική πολιτογραφημένη καλλιέργεια. Πλέον θεωρείται ως ένα ζιζάνιο  σε αυτές τις περιοχές και εξαπλώνεται από πρώην κατοικίες σε φυσικές περιοχές, όπου μπορεί να αναπτυχθεί σε πυκνές μάζες που απειλούν ευαίσθητα οικοσυστήματα. Αλλού στη νότια Αυστραλία, θεωρείται ως πιθανό ζιζανίων και μπορεί επίσης να εντοπισθεί σε τμήματα της Νότιας Αυστραλίας και της Καλιφόρνιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου