Translate

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Κατιφές της Γλάστρας ή Καλεντούλα η Φαρμακευτική (Calendula officinalis)


Βασιλείου: Plantae
Συνομοταξία: Αγγειόσπερμα
Ομοταξία: Eudicots
Τάξη: Asterales
Οικογένεια: Asteraceae
Φυλή: Calenduleae
Γένος: Calendula
Είδος: C. officinalis


Άνθηση: Φεβρουάριο - Οκτώβριο  







  Η Calendula officinalis είναι ένα φυτό toy γένους Calendula της οικογένειας Asteraceae ή Compositeae η οποία είναι η πιο πολυπληθής οικογένεια στο φυτικό βασίλειο. Είναι κατά πάσα πιθανότητα ιθαγενές της νότιας Ευρώπης, αν και η μακρά ιστορία της καλλιέργειας του κάνει τον προσδιορισμό της ακριβής προέλευσης του δύσκολο. Είναι επίσης ευρέως προσαρμοσμένο στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας Ευρώπης (βόρεια προς τη νότια Αγγλία) και σε άλλες περιοχές του κόσμου όπου επικρατεί εύκρατο κλίμα. Συγγενικό φυτό με την Μαργαρίτα δεν πρέπει να μπερδεύετε με τους κατιφέδες του γένους Tagetes τα οποία είναι πιο γνωστά ως κατιφέδες παρά την Καλέντουλα. 



Βοτανική περιγραφή





  Πρόκειται για ένα βραχύβιο αρωματικό ποώδες πολυετές φυτό, το οποίο αυξάνεται έως και τα 80 εκατοστά, με αραιά διακλαδισμένα χαλαρα ή όρθια στελέχη. Τα φύλλα είναι επιμήκη-λογχοειδή, 5-17 εκατοστά, τριχωτά και στις δύο πλευρές, και ασθενώς οδοντωτά. Τα άνθη είναι κίτρινα, που περιλαμβάνει ένα παχύ κεφάλι άνθους 4-7 εκατοστά διάμετρο που περιβάλλεται από δύο σειρές των τριχωτών βράκτιων.  Το άγριο φυτό έχει ένα ενιαίο δαχτυλίδι από ακτίνικά ανθύλλια γύρω από το κεντρικό δισκοειδές ανθύλλιο. Τα άνθη του δίσκου είναι σωληνοειδή και ερμαφρόδιτα , και γενικά χαρακτηρίζονται από ένα πιο έντονο πορτοκαλί-κίτρινο χρώμα από τα θηλυκά, τρισθενή, περιφερικά ακτινωτά ανθύλλια. Τα λουλούδια μπορεί να εμφανίζονται όλο το χρόνο, όπου οι συνθήκες είναι κατάλληλες. Ο καρπός είναι ένα ακανθώδες καμπύλες αχαίνιο. 


Καλλιέργεια


  Η Καλέντουλα καλλιεργείται ευρέως καθώς μπορεί εύκολα να καλλιεργηθεί σε ηλιόλουστες θέσεις στα περισσότερα είδη των εδαφών. Αν και αιώνιο, συνήθως αντιμετωπίζεται ως ετήσιο φυτό , ιδιαίτερα σε ψυχρότερες περιοχές όπου η επιβίωση του χειμώνα είναι δύσκολη ή σε ζεστά σημεία του καλοκαιριού, όπου επίσης δεν επιβιώνει.

  Η Καλέντουλα θεωρούνται από πολλούς ειδικούς ως το ευκολότερο και πιο ευέλικτο λουλούδι το οποίο μπορούν να μεγαλώνουν σε έναν κήπο, ειδικά δεδομένου ότι ανέχεται τα περισσότερα εδάφη. Σε εύκρατα κλίματα, οι σπόροι σπέρνονται την άνοιξη για να ανθίσει όλο το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Σε περιοχές με λίγο παγωμένο χειμώνα (USDA ζώνες 8-11), οι σπόροι σπέρνονται το φθινόπωρο για να πάρουμε χρώμα το χειμώνα. Τα φυτά θα μαραθούν σε συνθήκες υποτροπικού καλοκαιριού. Οι σπόροι θα βλαστήσουν ελεύθερα σε ηλιόλουστες ή ημι-ηλιόλουστες θέσεις, αλλά τα φυτά θα ήταν καλύτερα αν φυτευτούν σε ηλιόλουστες περιοχές με πλούσια, καλά στραγγιζόμενα εδάφη. Τα Marigolds Pot συνήθως ανθίζουν γρήγορα από σπόρο (σε λιγότερο από δύο μήνες) σε φωτεινά κίτρινα, χρυσά, και τα πορτοκάλια χρώματα




  Τα φύλλα είναι τοποθετημένα σπειροειδώς, 5-18 cm μήκος, απλά, και ελαφρώς τριχωτά. Το λουλούδι έχουν χρώματα από παστέλ κίτρινο έως βαθύ πορτοκαλί, και είναι μεγέθους 3-7 εκ. Οι περισσότερες ποικιλίες έχουν ένα πικάντικο άρωμα. Συνιστάται να αφαιρούνται τα νεκρά λουλούδια τακτικά για να διατηρηθεί η παραγώγη ανθέων για μεγαλύτερο διάστημα.

  Πολυάριθμες ποικιλίες έχουν επιλεγεί για την διαφοροποίηση των λουλουδιών τους, από απαλό κίτρινο έως πορτοκαλί-κόκκινο, και με «διπλό» κεφάλι με ακτινωτά μπουκετάκια το οποίο αντικαθιστά μερικά ή όλα από τα ανθύλλια του δίσκου. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν «Άλφα» (βαθύ πορτοκαλί), «Jane Αρμονία», «Sun Glow» (φωτεινό κίτρινο), «Λεμόνι» (ανοικτό κίτρινο), «Πορτοκαλί Πρίγκιπα» (πορτοκαλί), «ινδική Πρίγκιπα» (σκούρο πορτοκαλί-κόκκινο) «Ροζ έκπληξη», (δίκλινα, με εσωτερική φλορέτα πιο σκούρα από τα εξωτερικά άνθη) και «Chrysantha» (κίτρινο, διπλό). «Variegata» είναι μια ποικιλία με κίτρινα διαφοροποιημένα φύλλα. «Fiesta Gitana» το στέλεχος έχει κερδίσει το Royal Horticultural Society 's Award of Merit Garden .

 

 Η Καλέντουλα χρησιμοποιούνται ως τροφή για τις προνύμφες μερικών Λεπιδόπτερων οπότε συμβουλεύεται να μην φυτεύετε σε περιβόλια. 

Καλλιέργεια


  Η Calendula officinalis καλλιεργείται ευρέως και μπορεί εύκολα να καλλιεργηθεί σε ηλιόλουστες θέσεις στα περισσότερα είδη των εδαφών. Αν και πολυετές, συνήθως αντιμετωπίζεται ως ετήσιο φυτό , ιδιαίτερα σε ψυχρότερες περιοχές όπου η επιβίωση του χειμώνα είναι κακή, ή σε ζεστά σημεία κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, όπου επίσης δεν επιβιώνει.

  Η Καλέντουλα θεωρείτε από πολλούς ειδικούς στην κηπουρική μεταξύ των ευκολότερων και πιο ευέλικτων λουλουδιών σε έναν κήπο, ειδικά δεδομένου ότι ανέχεται τα περισσότερα εδάφη. Σε εύκρατα κλίματα, οι σπόροι σπέρνονται την άνοιξη προκειμένου να ανθίσει όλο το καλοκαίρι και καλά στο φθινόπωρο. Σε περιοχές με λίγο παγωμένο χειμώνα (USDA ζώνες 8-11), οι σπόροι σπέρνονται το φθινόπωρο για το χρώμα του χειμώνα, τα φυτά θα μαραθούν σε υποτροπικά καλοκαίρια. Οι σπόροι θα βλαστήσουν ελεύθερα σε ηλιόλουστες ή ημι-ηλιόλουστες θέσεις, αλλά τα φυτά θα είναι καλύτερα αν φυτευτούν σε ηλιόλουστες περιοχές με πλούσια, καλά στραγγιζόμενα εδάφη. Η Καλέντουλα συνήθως ανθίζει γρήγορα από σπόρο (σε λιγότερο από δύο μήνες) σε φωτεινά κίτρινα, χρυσά, και τα πορτοκαλιά χρώματα.

  Τα φύλλα είναι τοποθετημένα σπειροειδώς, 5-18 cm μήκος, απλά και ελαφρώς τριχωτά. Τα άνθη αποτελούνται κυμαίνονται από παστέλ κίτρινο έως βαθύ πορτοκαλί, και είναι 3-7 cm. Οι περισσότερες ποικιλίες έχουν ένα πικάντικο άρωμα. Συνιστάται το τσίμπιμα (αφαίρεση ττων νεκρών ανθέων) τακτικά για να διατηρηθεί μια ομοιόμορφη ανθοφορία
.



Χρήσεις


  Τα άνθη της Καλέντουλας θεωρούνται βρώσιμα . Χρησιμοποιούνται συχνά για να προσθέσετε χρώμα σε σαλάτες , ή να προστεθούν σε πιάτα ως γαρνιτούρα στη θέση του κρόκου . Τα φύλλα είναι βρώσιμα, αλλά συχνά δεν είναι εύγευστα. Χρησιμοποιούντο και σε σαλάτες.

  Τα λουλούδια χρησιμοποιούνταν στην αρχαία ελληνική , ρωμαϊκή , της Μέσης Ανατολής και από τους ινδικούς πολιτισμούς ως φαρμακευτικό φυτό , καθώς και βαφή υφασμάτων για τα τρόφιμα, και τα καλλυντικά.Πολλές από αυτές τις χρήσεις, εξακολουθούν να υπάρχουν σήμερα ενώ επίσης χρησιμοποιούνται για να κάνουν το λάδι το οποίο προστατεύει το δέρμα.





Φαρμακολογία


  Φυτό φαρμακολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι το εκχύλισμα Καλέντουλας μπορεί να έχει αντι-ιική, αντι- γονιδιοτοξικές και αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες. Το μεθανολικό εκχύλισμα της C. officinalis εμφάνισε αντιβακτηριακή δράση και τόσο τα εκχυλίσματα μεθανόλης και αιθανόλης έδειξαν εξαιρετική αντιμυκητική δραστικότητα. (Αποσπάσματα αξιολογήθηκε έναντι μιας ποικιλίας μικροοργανισμών που απομονώνονται από ασθενείς του Νοσοκομείου Belfast City χρησιμοποιώντας δίσκο δοκιμασίας διάχυσης)

  Μαζί με το Εquisetum arvense, η Καλέντουλα είναι ένα από τα λίγα φυτά που θεωρείτο στυπτικό, παρόλο που δεν έχει υψηλή περιεκτικότητα σε τανίνες , δηλαδή  έχει την ικανότητα να ξηραίνει και να σφίγγει τους ιστούς. Μια στυπτική ουσία μπορεί να χρησιμοποιείται για τις αντισηπτικές της ιδιότητες. Η ακατάλληλη χρήση στυπτικού σαπουνιού ευθύνεται καμία φορά για την ξηρή επιδερμίδα. Στην περίπτωση αυτή, πρέπει να αντικατασταθεί με σαπούνι εμπλουτισμένο με λιπίδια, ειδικά σχεδιασμένο για ξηρή επιδερμίδα. Το στυπτικό έχει την ικανότητα να ξηραίνει και να σφίγγει τους ιστούς. Μια στυπτική ουσία μπορεί να χρησιμοποιείται για τις αντισηπτικές της ιδιότητες. Η ακατάλληλη χρήση στυπτικού σαπουνιού ευθύνεται καμία φορά για την ξηρή επιδερμίδα. Στην περίπτωση αυτή, πρέπει να αντικατασταθεί με σαπούνι εμπλουτισμένο με λιπίδια, ειδικά σχεδιασμένο για ξηρή επιδερμίδα.



















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου