Translate

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Το Χορεύων Δέντρο (Cοdariocalyx motorius ή Desmodium gyrans)



 Το φυτό Codariocalyx motorius , γνωστό ως το φυτό τηλέγραφο ή  σηματοφόρο φυτό, είναι ένα τροπικός θάμνος Ασίας , ένα από τα λίγα φυτά ικανά ταχείας κίνησης,  άλλα τέτοια φυτά είναι το φυτό Mimosa pudica ή Μη μου Απτου και το Venus flytrap, το γνωστό σαρκοφάγο. Ανήκει στην οικογένεια Fabaceae ή  Leguminosae, δηλαδή στην ίδια οικογένεια που ανήκουν και τα φασόλια.
 
   Είναι ευρέως κατανεμημένο σε μια μεγάλη επικράτεια η οποία περιλαμβάνει τις εξής χώρες, Μπαγκλαντές , Μπουτάν , Καμπότζη , Κίνα , Ινδία , Ινδονησία , Λάος , Μαλαισία , Μιανμάρ , Νεπάλ , Πακιστάν , Σρι Λάνκα , Ταϊβάν , Ταϊλάνδη και Βιετνάμ . Μπορεί ακόμη να βρεθεί και στα Society Islands , ένα απομακρυσμένο σύμπλεγμα νησιών στο Νότιο Ειρηνικό. Παράγει μικρά, μοβ άνθη . Το φυτό τηλέγραφος περιέχει μικρές ποσότητες αλκαλοειδών Τρυπταμίνης  στα φύλλα του, τους μίσχους και τις ρίζες του, κυρίως τα αλκαλοειδών DMT και 5-MeO-DMT.
  Η αναπαραγωγή το γίνεται χρησιμοποιώντας σπόρους.


  Το φυτό αυτό είναι γνωστό για την κίνηση των μικρών, πλευρικών φυλλαδίων με ταχύτητες αρκετά γρήγορες ώστε να γίνενται αντιληπτές με γυμνό μάτι. Πρόκειται για μια στρατηγική για την μεγιστοποίηση της απόδοσης φωτός το οποίο το φυτό δευσμεύει, άρα και μεγιστοποίηση της φωτοσυνθετικής δραστηριότητας του φυτού, παρακολουθώντας τον ήλιο. Κάθε φύλλο είναι εξοπλισμένο με μια άρθρωση που του επιτρέπει να μπορεί να μετακινηθεί προκειμένου να λαμβάνει περισσότερο φως του ήλιου, αλλά το βάρος αυτών των φύλλων σημαίνει ότι η μονάδα πρέπει να δαπανήσει πολλή ενέργεια στην κίνηση αυτή. Για τη βελτιστοποίηση της κίνησης αυτής, κάθε μεγάλο φύλλο έχει δύο μικρά φυλλάδια στη βάση του. Αυτά κινούνται συνεχώς κατά μήκος μιας ελλειπτικής γραμμής, πραγματοποιόντας διαρκείς δειγματοληψίες ως προς την ένταση του ηλιακού φωτός, και κατευθύνοντας το μεγάλο φύλλο στην περιοχή με την μεγαλύτερη ένταση.

 


  Η κοινή ονομασία του φυτού οφείλεται στην περιστροφή των φύλλων με μια περίοδο περίπου τριών έως πέντε λεπτών κάτι που μπορεί να παρομοιαστεί με ένα σηματοφόρο τηλεγράφημα , μια δομή με ρυθμιζόμενα πτερύγια η οποία είναι ορατή από μεγάλη απόσταση, η θέση των οποίων μεέφερε μηνύματα με την μέθοδο των σηματοφόρων.

  Προκειμένου κάποιος να παρακολουθήσει άμμεσα το φυτό να "χορεύει" αρκεί να του βάλει μουσική δίπλα του και αυτό θα αντιδράσει αμμέσως. Οι Ταμίλ αποκαλούν το φυτό ThozhukaNNi ( Ταμίλ : தொழுகண்ணி). Το φυτό περιγράφεται λεπτομερώς βιβλίο του Κάρολου Δαρβίνου The Power of Movement in Plants.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου