Translate

Σάββατο, 30 Νοεμβρίου 2013

Το Δέντρο της Φωτιάς (Delonix Regia) 


  Delonix regia είναι ένα είδος ανθοφόρου φυτού της οικογένειας Fabaceae, υπό-οικογένεια Caesalpinioideae . Κύριο χαρακτηριστικό του είναι τα φτεροειδή φύλλα του και η κατακόκκινη ανθοφορία του. Σε πολλές τροπικές περιοχές του κόσμου καλλιεργείται ως καλλωπιστικό δέντρο και στα αγγλικά ονομάζεται  Βασιλική Poinciana ή Flamboyant. Είναι επίσης ένα από τα πολλά δέντρα γνωστό ως δέντρο Φλόγα.

Το όνομα του προέρχεται από τις Ελληνικές λέξεις Δήλος (προφανές, εμφανές) και ονιξ (νύχι). 

  Το Royal Poinciana προέρχεται από την Μαδαγασκάρη και συγκεκριμένα από τα ξηρά φυλλοβόλα δάση αυτής. Επιπρόσθετα της καλλωπιστικής του αξίας το Delonix ειναι πολύ χρήσιμο και ως δέντρο σκιάς. Παρότι φτάνει σε μέτριο ύψος η κόμη του απλώνετε ευρύτατα και το πυκνό φύλλωμά του παρέχει πλήρη σκίαση. Σε περιοχές με καταγεγραμμένη ξηρά περίοδο το δέντρο της φωτιάς ρίχνει τα φύλλα του, σε άλλες περιοχές όμως είναι πρακτικά αιθαλές

Περιβαλλοντικές απαιτήσεις

  Η Royal Poinciana απαιτεί ένα τροπικό ή σχεδόν τροπικό κλίμα , αλλά μπορεί να ανεχθεί την ξηρασία και συνθήκες αλμυρές . Προτιμά μια ανοιχτή , ελεύθερα αποστράγγιζόμενα αμμώδη ή αργιλώδη εδάφη εμπλουτισμένα με οργανική ύλη . Το δέντρο δεν αρέσκετε σε βαριά αργιλώδη εδάφη και ανθίζει περισσότερο αφειδώς όταν διατηρείται ελαφρώς απότιστο . Το Poinciana καλλιεργείται ευρέως στην Καραϊβική , την Αφρική , τη Βόρεια Αυστραλία το Χονγκ Κονγκ , τα Κανάρια Νησιά , το Μεξικό , την Κύπρος , την Μάλτα , την Ταϊλάνδη , τις Φιλιππίνες, την Ταϊβάν και τη νότια Κίνα, και είναι , επίσης, το δέντρο της πόλης της Ταϊνάν, Ταϊβάν και της Xiamen , Fujian επαρχία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας . Το Εθνικό Cheng Kung, ένα πανεπιστήμιο που βρίσκεται στην Ταϊνάν , έχει την Royal Poinciana στο έμβλημά της . Επίσης αναπτύσσεται σε όλη τη νότια Βραζιλία , ως καλλωπιστικό δέντρό στο Rio Grande do Sul ( Canoas και Πόρτο Αλέγκρε ) 


Πολλαπλασιασμός

  Το Δελόνιξ πολλαπλασιάζονται συχνότερα με σπόρους. Οι σπόροι συλλέγονται, εμποτίζονται σε ζεστό νερό για τουλάχιστον 24 ώρες, και φυτεύονται σε ζεστό, υγρό έδαφος σε ημι-σκιά, σε κάπως προστατευμένη θέση. Αυτές η μέθοδος επιτρέπει στην υγρασία να εισχωρήσει στο σκληρό εξωτερικό περίβλημα, διεγείροντας τη βλάστηση. Τα σπορόφυτα αναπτύσσονται ταχέως και μπορεί να φτάσουν τα 30 εκατοστά σε λίγες εβδομάδες κάτω από ιδανικές συνθήκες.

  Λιγότερο συχνός, αλλά εξίσου αποτελεσματικός, είναι ο πολλαπλασιασμός με ημιξυλώδη μοσχεύματα. Κλάδια τα οποία αποτελούν την ανάπτυξη της τρέχοντος ή της προηγούμενης σεζόν μπορούν να κοπούν σε τμήματα των 30 εκατοστών τα οποία στη συνέχεια φυτεύονται σε ένα υγρό μείγμα για γλάστρες. Η μέθοδος αυτή είναι πιο αργή από ό, τι ο πολλαπλασιασμός με σπόρο (για τα μοσχεύματα θα χρειαστούν μερικοί μήνες μέχρι να αναπτυχθεί η ρίζα), αλλά είναι η προτιμώμενη μέθοδος για την εξασφάλιση νέων δέντρων τα οποία θα είναι ακριβώς όπως το μητρικό φυτό. Ως εκ τούτου, τα μοσχεύματα είναι μια ιδιαίτερα κοινή μέθοδος πολλαπλασιασμού για την πιο σπάνια κίτρινη ποικιλία του δέντρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου