Ένα ακόμα φυτό το οποίο ανήκει στη οικογένεια των super foods είναι και το Μύρτιλο. Το φυτό αυτό είναι ένα από τα διάφορα είδη φυτών χαμηλής ανάπτυξης, αλλά και ο εδώδιμος καρπός του, της οικογενείας των Ερεικοείδων, παρά την επιστημονική του ονομασία (λατ. Vaccinium myrtillus) που παραπέμπει στα Μυρτοειδή. To θέμα περιπλέκεται ακόμα περισσότερο γιατί μερικοί βοτανικοί το συμπεριλαμβάνουν στην οικογένεια των Μορεοειδών (Moraceae) από την οποία διαφέρει ως προς την έλλειψη γαλακτώδους χυμού. Επίσης προσοχή πρέπει να δίνεται στο γεγονός ότι το Μύρτιλο δεν είναι το λεγόμενο blueberry (Vaccinium corymbosum) αλλά το bilberry ή Ευρωπαϊκό blueberry. Γενικά όλα τα μέλη του γένους Vaccinium ανήκουν στην κατηγορία των Κυανόκοκων και είναι συνήθως φυτά δενδρώδη αλλά υπάρχουν και θαμνοειδή
Γενικά είναι φυτό το οποίο εξαπλώνεται ως αυτοφυές, συνήθως μεμονωμένο στις εύκρατες και ψυχρές περιοχές της γης, στα ψηλά βουνά των τροπικών περιοχών και κατά προτίμηση αναπτύσσεται στα όξινα δηλ. μη αλκαλικά εδάφη και σε δροσερές θέσεις.
Βοτανική Περιγραφή
Είναι φυτό πολυετές, θαμνοειδές, ύψους 60-90 εκατ. με πυκνές διακλαδώσεις και ημιδερματώδες φύλλωμα, που το φθινόπωρο πριν γυμνωθούν τα φύλλα παίρνουν ωραίες και έντονες πορφυρές αποχρώσεις. Ανθοφορεί Μάιο-Ιούνιο με άσπρα-ροζ καμπανοειδή λουλούδια.[2] Παράγουν από Αύγουστο-Σεπτέμβρη εδώδιμους καρπούς, με ελαφριά υπόξινη γεύση, κατάλληλους για παγωτά, γλυκά και είναι γνωστοί με το όνομα μπίλμπερι και όχι μπούλμπερι που αφορά άλλες ποικιλίες, όπως το Vaccynum Corymposum. Επειδή τα περισσότερα από τα μύρτιλα, που τρώγονται από τα πουλιά και τα θηλαστικά δεν αποβάλλονται ως βιώσιμοι σπόροι, αναπαράγονται αγενώς δηλ. με την ανάπτυξη νέων βλαστών από τα ριζώματά τους των ώριμων φυτών.Καλλιέργεια
Το μύρτιλο φύεται σε μία μεγάλη ποικιλία κλίματος. Το φυτό αυτό είναι ανθεκτικό πολύ στο ψύχος, μπορεί να επιζήσει σε θερμοκρασίες -28ο C ή και χαμηλότερες ακόμη.
Προσοχή χρειάζεται μόνο στην επιλογή της κατάλληλης ποικιλίας που πρέπει να καλλιεργηθεί. Στη Βόρεια Ελλάδα μπορούν να καλλιεργηθούν ποικιλίες που απαιτούν μεγαλύτερα ποσά χειμερινού ψύχους για να αρθεί ο λήθαργος των οφθαλμών τους, ενώ στη Νότια Ελλάδα ποικιλίες που απαιτούν μικρότερα ποσά χειμερινού ψύχους.
Ώριμοι καρποί Μύρτιλου |
Το ιδανικό έδαφος για το δενδρώδες μύρτιλο είναι το ελαφρό αμμώδες ή χαλικώδες έδαφος που επιτρέπει τον καλό αερισμό των ριζών και την καλή στράγγιση του και που έχει πολύ χαμηλό pΗ (pΗ 4,8-5,2). Καλό είναι το έδαφος να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε οργανική ουσία οπότε σε περίπτωση που αυτό δεν ισχύει για το έδαφος μας, ένας εμπλουτισμός με κάποιο εδαφοβελτιωτικό χώμα θα ήταν καλό. Επίσης σε περίπτωση που το ΡΗ του εδάφους είναι υψηλό τότε προβαίνουμε σε όξυνση του και καλή κατεργασία του προτού εγκαταστήσουμε την καλλιέργεια μας.
Φύλλα Μύρτιλου |
Η φύτευση γιναιτε στα τέλη του χειμώνα-άνοιξη για τις βόρειες περιοχές ενώ για τις νότιες περιοχές αυτό μπορεί να φυτευτεί την περίοδο Οκτωβρίου-Μαρτίου. Οι αποστάσεις φυτεύσεως ποικίλλουν από 2,0 Χ 2,5 m. Ο αριθμός των φυτών συνήθως είναι περίπου 200 φυτά ανά στρέμμα.
Κλαδί με καρπούς |
Τα πρώτα τέσσερα χρόνια μετά το φύτεμα γίνεται ένα ελαφρό κλάδεμα. Λαμβάνοντας υπόψη του πολλούς παράγοντες, μεταξύ αυτών ο σημαντικότερος είναι η προσαρμοστικότητα της ποικιλίας στις ιδιότητες του εδάφους και στο κλίμα της περιοχής μπορούμε να επιλέξουμε την κατάλληλη για εμάς και την περιοχή μας ποικιλία την οποία θα εγκαταστήσουμε
Το μύρτιλο πολλαπλασιάζεται με σπόρους, με χλωρά και ξυλώδη μοσχεύματα και με την in vitro καλλιέργεια.
Υγεία και ευέξια
Το Μύρτιλο είναι γνωστό και ως βατόμουρο της νιότης. Οι καρποί του είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α, C, Ε και Β- καροτίνη, σε κάλιο, μαγνήσιο, φωσφόρο και φυτικές ίνες. Αντίθετα, είναι φτωχά σε λίπος, νάτριο και θερμίδες, γεγονός που τα τοποθετεί στην πρώτη βαθμίδα της υγιεινής διατροφής.
Σχετίζεται με τη βελτίωση της νυχτερινής όρασης· μύρτιλα αναφέρονται σε μια δημοφιλή ιστορία του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, όπου πιλότοι της RAF καταναλώνουν μαρμελάδα μύρτιλο για να οξύνουν την οπτική τους οξύτητα στις αποστολές της νύχτας. Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ δεν εντόπισε καμμία τέτοια επίδραση. Αν και η επίδραση του μύρτιλου για όξυνση της νυκτερινής όρασης είναι αβάσιμη, εργαστηριακές μελέτες σε αρουραίους έχουν παράσχει προκαταρκτικά αποδεικτικά στοιχεία ότι η κατανάλωση μύρτιλου μπορεί να αναστέλλει ή να αντιστρέψει οφθαλμικές διαταραχές, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου