Translate

Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Key Lime (Citrus aurantifolia)

Key Lime (Citrus aurantifolia)




  Το Key Lime (Citrus aurantifolia) ανήκει στα εσπεριδοειδή. Αυτού του είδους τα εσπεριδοειδή είναι γνωστά στην Ελλάδα ως λάιμ ή ως μοσχολέμονα. Έχουν καρπό στρογγυλό 2,5 έως 5 cm σε διάμετρο, κίτρινου χρώματος όταν είναι ώριμα, αλά συνήθως στο εμπόριο βρίσκεται πράσινο . Είναι μικρότερο, φέρει σπόρους (κουκούτσια), με μεγαλύτερη οξύτητα, και ισχυρότερο άρωμα και πιο λεπτή κρούστα, από εκείνο του Περσικού λάιμ (Citrus latifolia x). Προτιμάται για τη μοναδική γεύση του σε σχέση με άλλα λάιμ, με το Key lime να έχει συνήθως μια πιο ξινή και πικρή γεύση. Το όνομα προέρχεται από τα ωησιά Keys της πολιτείας τηε Φλόριντα των Η.Π.Α, όπου είναι γνωστός ως αρωματικό συστατικό στην πίτα Key Είναι επίσης γνωστή ως λάιμ Αντιλών , λάιμ του μπάρμαν, λάιμ του Ομάν και λάιμ του Μεξικού, το τελευταίο χαρακτηρίζεται ως ξεχωριστή φυλή, με παχύτερο δέρμα και σκούρο πράσινο χρώμα.




   Το C. aurantifolia είναι θαμνώδης δέντρο, έως 5 m (16 ft), με πολλά αγκάθια. Ποικιλίες νάνοι είναι δημοφιλείς με τους ερασιτέχνες καλλιεργητές και μπορεί να καλλιεργηθεί σε εσωτερικούς χώρους κατά τους χειμερινούς μήνες και σε ψυχρότερα κλίματα. Κορμός γίνεται σπάνια ευθείς, με πολλά παρακλάδια, που συχνά προέρχονται από πολύ κάτω στον κορμό. Τα φύλλα είναι ωοειδή 2,5 έως 9 εκατοστά , που μοιάζουν με του πορτοκαλιού (η επιστημονική ονομασία aurantifolia αναφέρεται σε αυτή την ομοιότητα με τα φύλλα του πορτοκαλί, C. aurantium). Τα άνθη είναι 2,5 cm (1 in) σε διάμετρο, είναι κιτρινωπά λευκά με μια μοβ απόχρωση στις άκρες. Λουλούδια και φρούτα εμφανίζονται όλο το χρόνο, αλλά είναι πιο άφθονα από Μάιο έως Σεπτέμβριο στο βόρειο ημισφαίριο.
  Όταν έρθει σε επαφή με το δέρμα, το key lime μπορεί να προκαλέσει μερικές φορές φυτοφωτοδερματιτιδα, στην οποία μια χημική αντίδραση κάνει το δέρμα ιδιαίτερα ευαίσθητο στο υπεριώδες φως.





 
  C. aurantifolia είναι εγγενές στη Νοτιοανατολική Ασία. Η προφανής πορεία της εισαγωγής του ήταν μέσω της Μέσης Ανατολής προς τη Βόρεια Αφρική, στη συνέχεια, στη Σικελία και την Ανδαλουσία και μέσω των Ισπανών εξερευνητών στις Δυτικές Ινδίες, συμπεριλαμβανομένων των Florida Keys. Από την Καραϊβικη, η καλλιέργειά του λάιμ εξαπλώθηκε σε τροπικές και υποτροπικές χώρες και στην Βόρεια Αμερική, συμπεριλαμβανομένου του Μεξικού, της Φλόριντα και της Καλιφόρνια αργότερα.
  Αφότου η Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών τέθηκε σε ισχύ, πολλά λάιμ βρέθηκαν να κατακλίζουν την αγορά των ΗΠΑ και η κίνηση από το Μεξικό και την Κεντρική Αμερική αυξήθηκε δραματικά.


4 σχόλια:

  1. Καλημέρα Κωνσταντίνε.
    Έχει ευδοκιμήσει αυτό το φυτό στην χώρα μας;
    Γιάννης Μπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Γιάννη,

    Όπως και όλα τα εσπεριδοειδή που ευδοκιμούν στη χώρα μας έτσι και το συγκεκριμένο υπό προϋποθέσεις μπορεί να τα πάει πολύ καλά. Στην τελευταία δημοσίευση στο blog μπορείς να δεις τις διάφορες απαιτήσεις των διαφόρων εσπεριδοειδών και αν και δεν αναφέρετε το συγκεκριμένο lime μπορείς να συγκρίνεις τις απαιτήσεις του με αυτές της κιτριάς, δηλαδή είναι πιο ευαίσθητο από μια λεμονιά τόσο στο ψύχος όσο και στις καιρικές συνθήκες (π.χ αέρηδες). Εγώ συγκεκριμένα έχω αυτή τη στιγμή στο φυτώριο μου 4 lime τα οποία έχουν μεγαλώσει από σπόρο και τα οποία είναι τώρα 6 μηνών και τα οποία είναι σε εξαιρετική κατάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα GERRY,

      Τα λαιμ έχουν σπόρους οι οποίοι αποτελούν ένα εκ των τρόπων αναπαραγωγής των δέντρων αυτών, μεγαλύτερο πλεονέκτημα αυτού του τρόπο είναι το πολύ χαμηλό κόστος Αλλά αυξάνει σημαντικά τον χρόνο μέχρι το δέντρο να μπει στην ενηλικίωση

      Διαγραφή