Translate

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Παουλοβνια η χνοώδης - Paulownia tomentosa



 Paulownia tomentosa ( κοινά ονόματα  δέντρο αυτοκράτειρα, δέντρο πριγκίπισσα ή δέντρο foxglove) είναι ένα φυλλοβόλο δέντρο της οικογένειας Paulowniaceae, ιθαγενές της κεντρικής και δυτικής Κίνας.Η Paulownia tomentosa είναι ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα δέντρα στον κόσμο. Με ανάπτυξη που υπό καλές συνθήκες μπορεί να φτάσει τα 1,5μ ανά έτος. Το δέντρο πήρε την ονομασία του από την μεγάλη Δούκισα Άννα Παυλόβνα της Ρωσσίας.


Περιγραφή 


Αναπτύσσεται από 10  έως 25 μέτρα σε ύψος, με φύλλα σε μεγάλο σχήμα καρδιάς με πέντε λοβούς που φτάνουν σε μέγεθός τα 15-40 εκατοστών, διατεταγμένα σε αντίθετα ζεύγη επί του στελέχους. Σε νεαρή ανάπτυξη, τα φύλλα μπορεί να είναι σε σπείρες των τριών ετών και να είναι πολύ μεγαλύτερα από ότι τα φύλλα που βλέπουμε σε πιο ώριμη ανάπτυξη. Τα φύλλα μπορεί να μπερδευτούν με εκείνα της Catalpa.


 Τα λουλούδια βγαίνουν πριν από τα φύλλα στις αρχές της άνοιξης (στην Κρήτη και το Φθινόπωρο), σε φτάνουν σε μήκος 10-30 cm, με μια σωληνωτή μωβ στεφάνη 4-6 εκ. η οποία μοιάζει με αυτή της δακτυλίς (Dygitalis sp.). Ο καρπός καψοειδής, τριραγείς, μήκους 3-4 cm, ο ποίος περιέχει πολυάριθμα μικροσκοπικά σπόρίδια . Οι σπόροι είναι φτερωτοί και διασκορπίζονται από τον άνεμο και το νερό. Τα δέντρα τα οποία κλαδεύονται με το σύστημα Καρατόμησης δεν παράγουν λουλούδια, καθώς αυτά παίρνουν μορφή μόνο σε ώριμο ξύλο.




  Η Paulownia tomentosa μπορεί να επιβιώσει σε πυρκαγιά , επειδή οι ​​ρίζες μπορούν να αναγεννήσουν νέα, πολύ γρήγορα, αναπτυσσόμενη στελέχη. Είναι ανεκτική στη ρύπανση και δεν είναι ιδιότροπο για τον τύπο του εδάφους στο οποίο μεγαλώνει. Για το λόγο αυτό λειτουργεί οικολογικά ως ένα φυτό πρωτοπόρος, δηλαδή, φυτά τα οποία είναι από τα πρώτα που θα αποικίσουν ένα κατεστραμμένο ή υποβαθμισμένο βιότοπο. Τα πλούσια σε άζωτο φύλλα του παρέχουν καλές ζωοτροφές και τις ρίζες της στην πρόληψη της διάβρωσης του εδάφους. Η Paulownia είναι δεν μπορεί να ευδοκιμήσει στη σκιά των άλλων δέντρων.



Χρήσεις


P. tomentosa καλλιεργείται ως καλλωπιστικό δέντρο σε πάρκα και κήπους. Έχει κερδίσει το Royal Horticultural Society 's Βραβείο Garden Merit.

 Το χαρακτηριστικό μεγάλο μέγεθος της νεαρής ανάπτυξης αξιοποιείται από τους κηπουρούς, με καρατόμηση στο δέντρο και εξασφαλίζοντας έτσι ότι υπάρχει έντονη ανάπτυξη νέων κάθε χρόνο, με τα τεράστια φύλλα που παράγονται (μέχρι 60 εκατοστά πλάτος). Αυτό είναι δημοφιλές στο σύγχρονο ύφος κηπουρικής, που χρησιμοποιεί μεγάλα φυλλώδη και "αρχιτεκτονικά" φυτά.




  Στην Κίνα, ένα παλιό έθιμο είναι να φυτέψει ένα δέντρο αυτοκράτειρα όταν ένα κορίτσι μωρό γεννιέται. Το ταχέως αναπτυσσόμενο δέντρο ωριμάζει όταν ωριμάζει και το κορίτσι. Όταν είναι η ώρα για το γάμο το δέντρο κόβεται και λαξευμένα σε ξύλινα είδη για την προίκα της. Η λάξευση του ξύλο της Paulownia είναι μια μορφή τέχνης στην Ιαπωνία και την Κίνα. Σύμφωνα με το μύθο, λέγεται ότι ο φοίνικας θα προσγειωθεί μόνο για σε μια Paulownia και μόνο όταν ένας καλός κυβερνήτης βρίσκεται στην εξουσία. Πολλά έγχορδα μουσικά όργανα της Ασίας είναι κατασκευασμένα από το ξύλο της P. tomentosa, συμπεριλαμβανομένης της ιαπωνικής koto και της Κορεάτικης gayageum zithers.






  Οι μαλακοί, ελαφριοί σπόροι της χρησιμοποιούνταν συνήθως ως υλικό συσκευασίας από τους Κινέζους εξαγωγείς πορσελάνης στον 19ο αιώνα, πριν από την ανάπτυξη της συσκευασίες από πολυστυρένιο. Περιπτώσεις συσκευασίας θα συχνά παρουσιάζουν διαρροή κατά τη μεταφορά σκορπίζοντας έτσι τους σπόρους κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών. Το μέγεθος του αριθμού των σπόρων που χρησιμοποιούνται για τη συσκευασία, μαζί με τους σπόρους που φυτεύτηκαν σκόπιμα για καλλωπισμό, επέτρεψε στα είδη αυτά να θεωρηθούν εσφαλμένα ως χωροκατακτητικά είδη  σε περιοχές όπου το κλίμα είναι κατάλληλο για την ανάπτυξή του, ιδίως την Ιαπωνία και οι ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου