Translate

Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Γαλλικός Κατιφές - Tagetes patulla



Φυσιολογικά χαρακτηριστικά

  Ο Γαλλικός Κατιφές (Tagetes patula) είναι ένα ετήσιο ανθοφόρο φυτό της οικογένειας Asteraceae το οποίο φτάνει σε ύψος τα 50εκ. Στα πιο κρύα κλίματα ανθίζει από Ιούλιο έως Οκτώβριο ενώ σε πιο ζεστά κλίματα η ανθοφορία αρχίζει από τις αρχές Μαρτίου. Τα αχαίνια (ο τύπος καρπών που φέρουν οι κατιφέδες) ωριμάζουν και σπέρνονται μέσα σε 2 εβδομάδες από την στιγμή που θα ανθίσουν. Τα κέφάλια φέρουν κυρίως ερμαφρόδυτες φλορέτες και γονιμοποιούνται κυρίως απόεντομόγαμα. Τα φύλλα των κατιφέδων όλων των ειδών περιέχουν αδένες οι οποίοι εκκρίνουν έλαια, τα οποία έχουν μια δράση οξέος.






Χρώματα Και Άρωμα

  Οι φλορέτες του Tagetes patula  καλλιεργούνται και μαζεύονται προκειμένου να δώσουν στις ζωοτροφές το απαιτούμενο χρυσαφί χρώμα. Οι φλώρέτες μπορούν επίσης να δώσουν  χρώμα και στα φαγητά που χρησιμοποιούνται από του ς ανθρώπους. Επίσης μια χρυσοκίτρινη μπογιά, η οποία προέρχεται από τα άνθη των κατιφέδων, χρησιμοποιείτε για τον χρωματισμό υφασμάτων μου προέρχονται από ζώα (π.χ μάλλινα και μεταξένια)
  Καθώς τα άνθη των κατιφέδων είναι άκρως αρωματικά, μαζεύονται και μέσω απόσταξης αποκτάται το αιθέριο έλαιο τους, το οποίο χρησιμοποιείτε στην αρωματοποιία. Μόλις 35 κιλά αιθέριου ελαίου αποκτούνται από ένα ολόκληρο εκτάριο καλλιέργειας κατιφέδων, δηλαδή από 2,5 τόνους λουλουδιών 25 τόνους φυτικής μάζας.



Άλλες Χρήσεις

  Στην παρούσα χρονική στιγμή γίνονται έρευνες πάνω στις αντιμυκητιακες ιδιότητες του αιθέριου ελαίου συμπεριλαμβανομένης και της χρήσης αυτού κατά των μυκήτων που προσβάλουν τα φυτά. Τέλος είναι αρκετά γνωστό, ειδικά στους κύκλους των βιοκαλλιεργητών ότι οι κατιφέδες προστατεύουν αρκετές καλλιέργειες από την προσβολή αυτών από διάφορους νηματώδεις του εδάφους γι'αυτο και η εναλλάξ φύτευση τους σε παρτέρια π.χ καλλιέργειας τομάτας δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα σε αυτό τον τομέα.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου