Translate

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Γκαζάνια ή Λουλούδι Θησαυρός (Gazania rigens)

Περιγραφή 


 Η Γκαζάνια είναι ένα είδος ανθοφόρου πολυετές φυτού το οποίο ανήκει στην οικογένεια Asteraceae sτην οποία ανήκουν και οι μαργαρίτες. Είναι ενδημικό της Νοτίου Αφρικής αν και πλέον έχει εγκλιματιστεί και απαντάτε σε πολλές περιοχές του κόσμου οι οποίες προσφέρουν παρόμοιο κλίμα. Επίσης καλλιεργείτε ευρέως ως καλλωπιστικό φυτό κήπου καθώς αποτελεί ένα από τα καλλίτερα φυτά για εδαφοκάλυψη. Εξαπλώνεται εύκολα, είναι χαμηλής ανάπτυξης,  μισό σκληραγωγημένο, φτάνει τα 20 εκ. ύψος αλλά και πλάτος και διαθέτει συνήθως μπλε-γκρι και ασημί-γκρι φύλλωμα με άνθη που ποικίλουν από λαμπερό κίτρινο έως βαθύ μωβ με διάφορες παραλλαγές στα σύνθετα άνθη τους. Τα φύλλα της διατάσσονται εναλλάξ (4-12 cm και πλάτος 5-40 mm) και είναι μεταβλητά σε σχήμα καθώς μπορούν να είναι μακρυά και στενά με ολοκληρωτικά περιθώρια, ή βαθιά διαιρεμένα σε πολλά μικρά τμήματα.



  Στην Αυστραλία, όπου το φυτό είναι γνωστό ως παράκτια Γκαζάνια, το είδος έχει εγκληματιστεί στις παράκτιες αμμοθίνες των δρόμων του Central Coast Σίδνεϊ και σε περιοχές της Νέας Νότιας Ουαλίας, καθώς και στις ακτές της Νοτιοανατολικής Queensland. Στη Νότια Αυστραλία βρίσκεται στο νότιο Mount Lofty καθώς και στην χερσόνησο Eyre.



Καλλιέργεια


  Η Gazania rigens καλλιεργείται για τα φανταστικά άνθη της, τα οποία εμφανίζονται στα τέλη της άνοιξης και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά σε περιοχές με ήπιο χειμώνα μπορεί να ανθίζουν και όλο το χρόνο. Τα φυτά προτιμούν μια ηλιόλουστη θέση και επιδεικνύουν μεγάλη αντοχή στην έλλειψη νερού και στα φτωχά εδάφη . Στις εύκρατες περιοχές το φυτό αναπτύσσεται συνήθως ως ένα ημι-ανθεκτικά πολυετές, αν και μπορεί να ανεχθεί μικρές περιόδους παγετού.



  Τα άνθη της Γκαζάνιας χρειάζονται πολύ και απευθείας φώς για να ανθίσουν και για αυτό το λόγω όταν ο καιρός είναι νεφελώδης ή όταν τα φυτά έχουν τοποθετηθεί έστω και σε ημισκιά, τα άνθη τους παραμένουν κλειστά.




  Φυτό που αντέχει πάρα πολύ στις παραθαλάσσιες φυτεύσεις  καθώς είναι πολύ ανθεκτικό στα άλατα τα οποία μεταφέρονται από τα υδροσταγονίδια της θάλασσας.

Η ποικιλία G. rigens var. uniflora και η ποικιλία 'Variegata » έχoyn κερδίσει το Royal Horticultural Society 's Award of Merit Garden .




Ποικιλίες


Υπάρχουν τρεις αναγνωρισμένες ποικιλίες σήμερα:

G. rigens (L.) Gaertn. var. leucolaena (DC.) Roessler. Στην καλλιέργεια, η ποικιλία αυτή αναφέρεται ως Trailing Gazania .

G. rigens (L.) Gaertn. var. rigens Η ποικιλία αυτή βρίσκεται μόνο στην καλλιέργεια, όπου είναι γνωστ;h ως Clumping Gazania . Διακρίνεται από τα μεγάλα της, 4 έως 8 cm, κεφάλια με κίτρινες ή πορτοκαλί ακτίνες, το καθένα με μια βασική κεντρικό μάτι.

G. rigens (L.) Gaertn. var. uniflora (Lf) Roessler




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου