Translate

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Η Κοινή Ευρωπαική Μαργαρίτα (Bellis perennis)



  Η Bellis perennis είναι ένα κοινό ευρωπαϊκό είδος μαργαρίτας, της οικογένειας Asteraceae, το οποίο συχνά θεωρείται το αρχέτυπο είδος για όλα τα φύτα που εκάστοντε αναφέρονται με αυτό το όνομα. Πολλά σχετικά φυτά μοιράζονται επίσης το όνομα "μαργαρίτα" και έτσι ώστε να διακρίνει κανείς το είδος αυτό από άλλες μαργαρίτες, μερικές φορές χαρακτηρίζεται ως κοινή μαργαρίτα ή μαργαρίτα του γκαζόν λόγω του ότι είναι πρακτικά στο ίδιο ύψος με το γκαζόν. Ιστορικά, έχει μείνει επίσης γνωστό ως bruisewort και περιστασιακά ως στάχυ (αν και η κοινή ονομασία στάχυ  είναι τώρα πιο στενά συνδεδεμένη με το Stachys (Betony)). Το Bellis perennis είναι εγγενές στη δυτική, κεντρική και βόρεια Ευρώπη, αλλά ευρέως διαδεδομένο σε πιο εύκρατες περιοχές συμπεριλαμβανομένης και της Αμερικής και της Αυστραλασίας.

Περιγραφη


 Είναι ένα ποώδες πολυετές φυτό με κοντό έρποντα ρίζωμα και μικρούς στρογγυλευμένους ή κουταλοειδής ρόδακες των φύλλων που είναι από 3/4 έως 2 ίντσες (περίπου 2-5 cm) σε μήκος και αναπτύσονται επίπεδα προς το έδαφος. Το είδος συνήθως αποικίζει το γρασίδι, και είναι δύσκολο να εξαλειφθεί από το κούρεμα - εξ ου και ο όρος «μαργαρίτα του γκαζόν ». Όπου εμφανίζεται συχνά θεωρείται ζιζάνιο εισβολέας.

  Οι κεφαλές είναι περίπου 2-3 εκ. σε διάμετρο, με λευκά ακτινοτά μπουκετάκια (συχνά η αιχμή είναι κόκκινη) και κίτρινο κεντρικό δίσκο.

  Μολονότι το «λουλούδι» μπορεί να φαίνεται ότι αποτελείται από ένα κίτρινο κέντρο με λευκά πέταλα, αυτό δεν είναι η αλήθεια. Κάθε ξεχωριστό "πέταλο" είναι από μόνο του ένα ξεχωριστό λουλούδι, που ονομάζεται asterales . Στο κέντρο υπάρχουν επίσης πολλά μικρά κίτρινα λουλούδια. Τα διαφορετικά χρώματα και στυλ λουλουδιών δρουν από κοινού προκειμένου να προσελκύσουν τα έντομα. Αυτός ο τύπος λουλουδιού που είναι γνωστός και ως σύνθετο λουλούδι (composite flower). Αυτά παράγονται σε άφυλλους μίσχους περίπου 2-10 εκ και σπάνια 15 εκ σε ύψος 

Καλλιέργεια


  Το Β. perennis γενικά ανθίζει από νωρίς  το καλοκαίρι, αν και όταν μεγαλώσει κάτω από ιδανικές συνθήκες, και έχει μια πολύ μακρά περίοδο ανθοφορίας. θα παράγει ακόμη και μερικά λουλούδια στη καταμεσής στους ήπιους χειμώνες.

  Απαιτεί χαμηλή ή καθόλου συντήρηση. Δεν έχει κανένα γνωστό σοβαρό προβλήματα εντόμων ή ασθενειών και μπορεί γενικά να αναπτυχθεί σε πιο καλά στραγγιζόμενα εδάφη. Το φυτό μπορεί να αναπαραχθεί από σπόρους είτε μετά τον τελευταία παγετό, ή με διαίρεση μετά την ανθοφορία

Πολυάριθμες μονές και διπλές σε άνθος ποικιλίες καλλειεργούντε, οι οποίες παράγουν επίπεδη ή σφαιρική ανθοφορία σε διάφορα μεγέθη (1 εκ έως 6 εκ) και χρώματα (κόκκινο, ροζ και λευκό). Γενικά καλλιεργούνται από σπόρο ως διετή φυτά αλιτάνας. Μπορούν επίσης να αγοραστούν ως έτοιμα φυτάκια την άνοιξη. Η ποικιλία «Tasso» έχει κερδίσει το Royal Horticultural Society 's Award of Merit Garden .













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου