Translate

Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Νέκρωση των Άκρων στα Κωνοφόρα ή Diplopia (ή Sphaeropsis)


  
  H Diplodia ή  σήψη των άκρων , προηγουμένως γνωστή ως  Sphaeropsis, είναι μια κοινή μυκητιακή προσβολή των κωνοφόρων, που εντοπίζεται κυρίως σε πεύκα με βελόνες με δέσμες των 2 και 3. Το Αυστριακό πεύκο (Pinus nigra) είναι το πιο ευαίσθητο, αν και τα ακόλουθα πεύκα είναι επίσης ευαίσθητα: Το δασικό πεύκο (Pinus sylvestris), το κόκκινο (Pinus resinosa), το πεύκο Mugo( Pinus mugo ), το πεύκο Ponderosa ( Pinus ponderosa ) και περιστασιακά το λευκό Ανατολικό πεύκης ( Pinus strobus ). Η ασθένεια προσβάλλει μερικές φορές άλλα κωνοφόρα όπως έλατα Douglas-( Pseudotsuga menziesii ), την Νορβηγική ερυθρελάτη ( Picea abies ), την μπλε ερυθρελάτη του Κολοράντο ( Picea pungens ), την American Πεύκη ( Larix laricina ), την ευγενή ελάτης ( Abies procera ), την κοινή ελάτη ( Abies alba ), κάποια κυπαρίσσια ( Cupressus spp.), την Τούγια ( Thuja spp.), και  Γιουνίπερους( Juniperus spp.). Εκτός από τα μικρά φυτά, η νόσος προσβάλλει σπάνια δέντρα κάτω των 15 ετών και περισσότερο βλάπτει σοβαρά τα δέντρα που είναι ηλικίας άνω των 30 ετών. Βρίσκεται σπάνια σε δάση, αλλά προτιμά καλλωπιστικά δέντρα αποδυναμωμένα από φτωχές περιοχές, ξηρασία, χαλάζι ή χιόνι, overshading, συμπυκνωμένα εδάφη, περιορισμένες ρίζες, έντομα ή άλλες μηχανικούς τραυματισμούς. Ο μύκητας προσβάλει βλαστούς του τρέχον έτους και μερικές φορές ολόκληρα τα κλαδιά, και μπορεί να τους παραμορφώσει ή ακόμα και να τους σκοτώσει τους κάτω από αντίξοες συνθήκες.




Συμπτώματα

 Τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν στο κάτω μισό του δέντρου προς τα πάνω προοδευτικά. Όταν οι νέες βελόνες  επεκτείνονται, γίνονται καχεκτικές, κιτρινίζουν, και στη συνέχεια, γίνονται ή μαυρίζουν. Σε γενικές γραμμές όλες οι βελόνες των βλαστών του τρέχον έτους πεθαίνουν. Συχνά σταγονίδια ρητίνης εκρίνονται από τους νεκρούς βλαστούς. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και του φθινοπώρου, μικρά, μαύρα καρποφόρα όργανα που ονομάζονται πυκνιδίων, τα οποία μοιάζουν με μαύρο πιπέρι, εμφανίζονται στην ίδια την βάση της βελόνας κάτω από το μανδύα. 



   Τα πυκνίδια μπορούν να εντοπιστούν και σε βλαστούς 2 ετών πάνω στα λέπια ή και στον μολυσμένο φλοιό. καθώς πεθαίνουν οι πλευρικοί βλαστοί, ολόκληρα τα κλάδια μπορεί να νεκρωθούν εως και τον κεντρικό βλαστό και το δέντρο γίνεται παραμορφωμένο. Αυτή η ασθένεια μπορεί επίσης να προκαλέσει αιώνιο έλκη που με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει αιφνίδιο θάνατο των βλαστών .




  Μερικές φορές η άκρη σήψη μπορεί να συγχέεται με την ζημία που προκλήθηκε από  προνύμφες πεταλούδας. Ωστόσο, αν οι προνύμφες πεταλούδας προκαλέσουν τη ζημία, είτε οι προνύμφες ή σήραγγα τους θα βρεθεί στο εσωτερικό του βλαστού. Επίσης, εάν σκόρος προκαλέσει το θάνατο του άκρου, τα πυκνίδια δεν θα είναι παρών στις βελόνες.



Αιτίες & Ο κύκλος της ασθένειας









Ένας μύκητας που ονομάζεται Diplodia pinea προκαλεί την ασθένεια. Ο μύκητας διαχειμάζει υπό μορφή πυκνιδίων (όργανα καρποφορίας) σε μολυσμένα βλαστούς, φλοιούς, και κώνοι σπόρων. Μικροσκοπικά σπόρια ονομάζονται κονίδια απελευθερώνονται από τα πυκνιδίων σε υγρές καιρικές συνθήκες. Παρά το γεγονός ότι παράγονται από την άνοιξη έως τις αρχές του φθινοπώρου, την άνοιξη και στις αρχές του καλοκαιριού βρίσκονται σε έξαρση, όταν οι νέοι βλαστοί επεκτείνονται. Οι νεαροί βλαστοί μπορούν μόνο να μολυνθεί από τον μύκητα ενώ βρίσκονται σε φάση επιμήκυνσης την άνοιξη. 






  Αφού οι βελόνες έχουν αναπτυχθεί πλήρως, ο βλαστός δεν μπορεί πλέον να προσβληθεί από τον μύκητα. Άνεμοι και βροχή βοηθούν στη διάδοση των κονιδίων. Όταν τα κονίδια βρεθούν σε έναν ευαίσθητο μέρος του φυτού, το μολύνουν διαπερνόντας το φυτό μέσω πληγών ή από τα στομάτια, συνήθως στα μέσα έως τα τέλη της άνοιξης. Μόλις ο μύκητας διεισδύει το φυτό, απλώνεται γρήγορα σε όλες τις βελόνες, έπειτα στο στέλεχος και σε κοντινές βελόνες και κώνους. Οι βελόνες αρχίζουν να πεθαίνουν αρκετές εβδομάδες μετά τη μόλυνση. Αργότερα το φθινόπωρο όταν οι βελόνες έχουν πεθάνει, τα πυκνίδια εμφανίζονται στη βάση των βελονών ή σε δευτεροετείς κώνους.





Έλεγχος



Καλλιεργητικός

Αφού οι κώνοι και οι νεκροί βλαστοί περιέχουν τα καρποφόρα όργανα που παράγουν τα εκατομμύρια των σπορίων, η απομάκρυνση και καταστροφή όλων των μολυσμένων μερών κατά τη διάρκεια της ξηρασίας επιβάλλεται. Εργαλεία κλαδέματος θα πρέπει να απολυμαίνονται μεταξύ των εργασιών με εμβάπτιση τους σε οινόπνευμα ή χλωρίνη (ένα μέρος χλωρίνη σε εννέα μέρη νερού). Διατηρήστε το δέντρο υγιές, επειδή η ασθένεια είναι πιο σοβαρή για τα δέντρα που βρίσκονται κάτω από την στρες. Κρατήστε το δέντρο ποτισμένο κατά τη διάρκεια ξηρών περιόδων. Διατηρήστε ένα στρώμα από σάπια φύλλα κάτω από το δέντρο για τη διατήρηση της υγρασίας. Επειδή ο μύκητας μπορεί να μολύνει επίσης τραυματισμένους ιστούς, αποφύγετε το κλάδεμα των δέντρων από τα τέλη της άνοιξης μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, όταν είναι πιο ευαίσθητα.




Χημικός

Εγγεγραμμένα μυκητοκτόνα πρέπει να ψεκάζονται τουλάχιστον τρεις φορές αρχίζοντας από το στάδιο πρωτοεμφάνισης των βλαστών, στην συνέχεια κατά την διάρκεια της ανάπτυξης του, και μια τρίτη εφαρμογή σε όταν ο βλαστος βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη. Συστήνεται μαζί με το μυκητοκτόνο να εφαρμόζεται ουσία υποβοήθησης διαβροχής


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου