Translate

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Goji Berry (Λυκόμουρο ή Μουρο της Ευτυχίας)



Βοτανική Περiγραφή

 Το Λυκόμουρο ή πιο ευρέος γνωστό ως Μούρο Γκοτζι, είναι ο καρπός που προέρχεται από 2 είδη της οικογένειας Solanaceae το Lycium barbarum και το Lycium chinense.
Τα λυκόμουρα είναι φυλλοβόλα ξυλώδη πολυετή φυτά , τα οποία φτάνουν τα 1-3 μέτρα ύψος. Το L. chinense καλλιεργείται στο νότιο τμήμα της Κίνας και τείνει να είναι κάπως μικρότερο, ενώ το L. barbarum καλλιεργείται στα βόρεια, κυρίως στην Αυτόνομη Περιφέρεια Ningxia Hui , και τείνει να είναι κάπως ψηλότερο.








   Τα φύλλα είναι λογχοειδή και φύονται σε δέσμες των τριών ή εναλλάξ. Οι διαστάσεις των φύλλων είναι 3χ7εκ. Τα άνθη είναι χρώματος μοβ. Η εποχή ανθοφορία εξαρτάται από το κλίμα τις κάθε περιοχής. Στην Ελλάδα γίνεται τέλη Μαΐου.










Φρούτα

  Αυτό το είδος παράγει ένα λαμπρό πορτοκαλο-κόκκινο, ελλειψοειδές μούρο μεγέθους 1-2-cm . Ο αριθμός των σπόρων σε κάθε μούρο ποικίλει σε μεγάλο βαθμό βασίζεται στην ποικιλία και το μέγεθος καρπών, που περιέχει οπουδήποτε μεταξύ 10-60 μικροσκοπικούς κίτρινους σπόρους που είναι συμπιεσμένοι με ένα καμπύλο έμβρυο. Τα μούρα ωριμάζουν από τον Ιούλιο έως Οκτώβριο στο βόρειο ημισφαίριο .

  Το φυτό είναι γνωστό εδώ και αιώνες στην Κίνα και στην περιοχή του Θιβέτ. Στην Κίνα αναφέρεται στις λαϊκές παραδόσεις από το 2.800 π. Χ. Χρησιμοποιείται στην κινεζική ιατρική για τις ευεργετικές του ιδιότητες όσον αφορά την τόνωση της λειτουργίας του ήπατος και των νεφρών.
Η σύγχρονη ιατρική έχει αποφανθεί ότι το λυκόμουρο αποτελεί μια βόμβα αντιοξειδωτικών, προσφέροντας προστασία από καρδιακές και καρκινικές παθήσεις ενώ ταυτόχρονα μειώνει τα επίπεδα του στρες. Περιέχει 12 φορές περισσότερες αντιοξειδωτικές μονάδες από το βατόμουρο, αμινοξέα, ζεανθίνη, β-καροτίνη, βιταμίνη Ε και 450 φορές περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι.







Καλλιέργεια

  Το φυτό μπορεί να καλλιεργηθεί σε όλα σχεδόν τα εδάφη, αρκεί να μην νεροκρατούν. Η παραγωγή είναι καλύτερη σε εδάφη με αυξημένη οργανική ουσία. Το φυτό είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στις κλιματικές συνθήκες. Η βιβλιογραφία αναφέρει ότι το ανεκτικό εύρος θερμοκρασιών είναι από -20 έως +40 βαθμούς Κελσίου. Τα φυτά φυτεύονται αργά το χειμώνα ή νωρίς το χειμώνα και μπορούν να καρποφορήσουν αρκετά από το 2ο έτος. Οι αποστάσεις φύτευσης είναι 2 μέτρα μεταξύ των φυτών και 3 μέτρα μεταξύ των γραμμών.

  Οι απαιτήσεις του Goji σε νερό είναι ελάχιστες. Χαρακτηριστικά αρκούν 3-4 αρδεύσεις το καλοκαίρι για μία καλή παραγωγή.

  Γενικά τα φυτά της οικογένειας Solanaceae (π.χ Καπνός, Τοματίλο, Ντάτουρα, Μανδραγόρας) είναι αρκετά ευπαθή είδη. Δεν είναι όμως επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι και το Goji είναι το ίδιο ευπαθές και δεν υπάρχει σαφή βιβλιογραφία για τις ασθένειες του φυτού στην Ελλάδα. Στο εξωτερικό έχει αναφερθεί ένα σημαντικός εχθρός, το άκαρι Aceria kuko. Το συγκεκριμένο αρθρόποδο έχει εμφανιστεί σε πολλές χώρες, το σημαντικότερο σύμπτωμα που παρουσιάζεται μετά την προσβολή από το άκαρι αυτό είναι η δημιουργία κάλων στα φύλλα του φυτού


  Ο πολλαπλασιασμός του φυτού γίνεται κυρίως με μοσχεύματα και σπόρους. Το κλάδεμα του φυτού γίνεται το χειμώνα και σκοπό έχει τη διατήρηση ενός κυπελλοειδούς σχήματος ύψους 2 μέτρα. Ένα νεαρό φυτό Goji μπορείτε να δείτε στην εικόνα κάτω.


 Το σημαντικότερο πρόβλημα στην καλλιέργεια του γκότζι είναι η συγκομιδή. Ο καρπός είναι εξαιρετικά ευπαθείς. Η συγκομιδή του προϊόντος δεν γίνεται με το χέρι γιατί τότε ο καρπός οξειδώνεται και αλλάζει χρώμα από κόκκινο-πορτοκαλί σε σκούρο μοβ ή και μαύρο. Η συγκομιδή γίνεται με δόνηση του φυτού με το χέρι και πτώση των καρπών επάνω σε ύφασμα. Οι καρποί πρέπει να αποξηρανθούν αμέσως υπό σκιάν για να διατηρήσουν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους. Ωστόσο μπορούν να πωληθούν και νωποί τις πρώτες ημέρες από τι συγκομιδή τους. Επί προσθέτως από τον καρπό παράγονται χυμοί, τσάι και προϊόντα περιποίησης.



  Η συγκομιδή γίνεται πριν τους πρώτους παγετούς του φθινοπώρου. Ωστόσο οι καρποί ωριμάζουν αρκετά νωρίτερα, υπάρχουν ποικιλίες που ωριμάζουν τον Αύγουστο. Το δένδρο το καλοκαίρι θα φέρει άνθη, ώριμους και άγουρους καρπούς ταυτόχρονα. Ουσιαστικά από τον Ιούλιο μέχρι και τις πρώτες παγωνιές του χειμώνα θα παράγει νέους καρπούς. Δεν γνωρίζουμε επακριβώς πόση θα είναι η παραγωγή ανά στρέμμα υπό τις ελληνικές συνθήκες, αλλά πιστεύω ότι ο 1 τόννος το στρέμμα είναι εφικτός.

   Η καλλιέργεια του γκότζι είναι αρκετά εύκολη, αν εξαιρέσουμε την συγκομιδή. Η μεταποίηση του προϊόντος μπορεί να γίνει και από τον παραγωγό. Ειδικότερα μπορεί να γίνει φυσική αποξήρανση η οποία θα αποδώσει ένα τελικό προϊόν(1).


(1) πηγή agro-help.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου