Translate

Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ Ο ΑΣΙΑΤΙΚΟΣ (Basilicum occinum var. thyrsiflora)

  Ο Ασιατικός βασιλικός είναι ένα από τα λίγα είδη βασιλικού που μπορούν να θεωρηθούν πολυετής. Φυτό αρωματικό, ποώδες, της οικογένειάς των χειλανθών, της τάξης των σωληνανθών.




Ο βασιλικός αυτός θεωρείται στο ίδιο επίπεδο καταλληλότητάς για την χρήση του στην μαγειρική με το τον πλατύφυλλο βασιλικό(ή Γενοβέζικο βασιλικό) καθώς διατηρεί το χαρακτηριστικό του άρωμα αναλλοίωτο κατά την διάρκεια του μαγειρέματος, άλλωστε  χρησιμοποιείται κατά κόρον στην Ασιατική κουζίνα. Εκτός από την χρήση του στην κουζίνα ο βασιλικός αυτός είναι και εξαιρετικό καλλωπιστικό φυτό. Τα φύλλα του μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποξηραμένα εκτός από καρύκευμα και ως αφέψημα καθως περιέχουν αιθέρια έλαια που κύριο συστατικό τους είναι λιναλοόλη και η μεθυλοχαβικολη τα οποία χρησιμοποιούνται και στην αρωματοποιΐα.




Σύμφωνα με την Ελληνική παράδοσή ο βασιλικός φύτρωσε στον χαμένο τάφο του Ιησού Χριστού και η έντονη μυρωδιά του έγινε η αιτία να ανακαλυφθεί. Η Αγία Ελένη οδηγήθηκε στον Τίμιο Σταυρό απο το έντονο άρωμα του βασιλικού που φύτρωσε δίπλα του. Την ονομασία του το φυτό την πήρε από τη λέξη βασιλιάς καθώς βασιλιάς είναι ο Ιησούς Χριστός. Στα Θεοφάνια ο ιερέας ραίνει τους πιστούς με Αγιασμό βουτώντας ένα κλαδί βασιλικού μέσα στο Αγίασμα. Στη γιορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στις εκκλησίες μοιράζεται βασιλικός.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου