Στην καλλιέργεια είτε λαχανικών στο μποστάνι μας είτε καλλωπιστικών φυτών στο σπίτι μας ή την αυλή μας συχνά συναντάμε ανεπιθύμητους επισκέπτες από τον μικρόκοσμο οι οποίοι στην προσπάθεια του να επιβιώσουν μας κάνουν τη ζωή δύσκολη και συχνά καταστρέφουν τα φυτά στα οποία έχουμε με αγάπη μεγαλώσει. Η καταφυγή στην χρήση χημικών για την καταπολέμηση εντόμων και λοιπών ζωύφιον είναι ο εύκολος δρόμος ο οποίος κρύβει κινδύνους τόσο για την υγεία μας όσο και για αυτή των γύρω μας και σε αυτό θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν υπάρχουν παιδιά τα οποία είτε θρέφονται με τα λαχανικά αυτά είτε παίζουν δίπλα ή πάνω σε φυτά στα οποία έχει γίνει επέμβαση με χημικά.
Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις στις οποίες μπορούμε να στραφούμε, με κάποιες να δρουν προληπτικά και άλλες να έχουν θεραπευτικό χαρακτήρα. Βέβαια ως γνωστών το προ λαμβάνειν καλύτερο του θεραπεύειν και με ένα σωστό προγραμματισμό και λίγη μεθοδικότητα δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν χημικά ποτέ ξανά.
Σπρέι Τσουκνίδας
Η τσουκνίδα γνωστή για τις ευεργετικές ιδιότητες της στον ανθρώπινο οργανισμό διαθέτει και κάποιες ευεργετικές για τα φυτά. Η τσουκνίδα δρα ως ενισχυτικό των φυτών ενισχύοντας τις φυσικές άμυνες τους αλλά και εντομοαπωθητικό. Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια ένας όλο και αυξανόμενος αριθμός βιοκαλλιεργητών φράουλας ανά την Ευρώπη και ειδικότερα στην Γαλλία χρησιμοποιεί σκευάσματα βασισμένα στην τσουκνίδα για την ενδυνάμωση των φυτών τουςΗ παρασκευή του είναι πολύ εύκολη. Για κάθε 10 μέρη νερό χρησιμοποιούμε 1 μέρος τσουκνίδας. Αφήνουμε την τσουκνίδα να μουλιάσει 1 μέρα μέσα στο νερό και αφού σουρώσουμε το διάλυμα το χρησιμοποιούμε για τον ψεκασμό των φυτών μας. Ο ψεκασμός γίνεται κάθε 10 μέρες.
Σπρέι σαπουνιού
Το σπρέι αυτό χρησιμοποιείτε κυρίως για την καταπολέμηση των εντόμων με μαλακό κέλυφος, αφίδες, θρύπες, ακάρεα, αλευρώδη, λευκές μύγες) συχνούς επισκέπτες των λαχανικών μας, συνήθως των κολοκυνθωειδών. Τα διάλυμα ενεργεί με το να εισέρχεται στο εσωτερικό των εντόμων με συνέπεια τον θάνατο τους.
Για την παρασκευή του χρησιμοποιούμε.
1 κουταλάκι γλυκού βιοδιασπώμενο υγρό πιάτων ή 4 κουταλάκια γλυκού τριμμένο πράσινο σαπούνι σε 1 κιλό ζεστό νερό.2 κουταλάκια γλυκού οινόπνευμα.
Ανακατεύουμε πολύ καλά και ψεκάζουμε κάθε 10 μέρες εάν παρατηρήθεί ξανά προσβολή.
Σπρέι λεμονιού
Η Limonene είναι η δραστική ουσία η οποία περιέχεται στο λεμόνι και την χρησιμοποιούμε για τον έλεγχο ψευδοκοκκοειδών και κοκκοειδών αλλά και κατά των λευκών μυγών με καλά αποτελέσματα. Απλά καθαρίστε τη φλούδα από ένα μεγάλο λεμόνι και βράστε τη για 10 λεπτά. Αφήστε το διάλυμα να κρυώσει και ψεκάστε με αυτό. Επαναλάβατε κάθε 10 μέρες.Σπρέι αλευριού
2-4 κουτάλια σούπας αλεύρι σε 1 κιλό ζεστό νερό.1 κουταλάκι γλυκού βιοδιασπώμενο υγρό πιάτων ή τριμμένο πράσινο σαπούνι.
Ανακατέψτε καλά και ψεκάστε. Επαναλάβετε όταν χρειαστεί.
Η σκόνη του αλευριού γίνεται μια κολλώδες ουσία, που δουλεύει σαν μια κολλώδες παγίδα για τα έντομα ή το έντομο την τρώει και ενεργεί στα πεπτικά τους μέρη.
Σπρέι κρεμυδιού
Χρησιμοποιείται ως ενισχυτικό της άμυνας των φυτών, ως μυκητοκτόνο και ως εντομοκτόνο, ιδιαίτερα εναντίον αφίδων και ακαρέων.Για τη παρασκευή του χρησιμοποιούνται 350 γρ. ψιλοκομμένων βολβών σε 10 λίτρα νερό όπου μουλιάζουν για 24 ώρες, το μείγμα μετά βράζεται σε χαμηλή φωτιά για 20 έως 30 λεπτά, φιλτράρεται και με αυτό ψεκάζονται τα φυτά που έχουν πρόβλημα.
Απωθητικά σπρέι
Αυτό το γενικής χρήσης σπρέι σκόρδου-καυτής πιπεριάς είναι κατάλληλο για την απώθηση διαφορων εντόμων, οπως ακριδών. τζιτζικίων, αφίδων κ.αΓια την παρασκευή του χρησιμοποιούμε.
6 σκελίδες σκόρδου
1 κρεμμύδι
1-2 κουτάλια σούπας τριμμένης κόκκινης καυτής πιπεριάς
1 κουταλάκι γλυκού βιοδιασπώμενο υγρό πιάτων ή τριμμένο πράσινο σαπούνι
1 κιλό νερό
Βάλτε τα συστατικά με λίγο νερό σε ένα μπλέντερ και χτυπήσετε μέχρι να λιώσουν
Προσθέστε και το υπόλοιπο νερό και αφήστε τα σε ένα δοχείο για 24 ώρες
Μετά σουρώστε το και ψεκάστε κάθε 10 μέρες.
Αρπακτικά Έντομα
Αν και δεν είναι σκευάσματα προς χρήση, ένας άλλος τρόπος ελέγχου των επιβλαβών εντόμων είναι και η χρήση ή προσέλκυση αρπακτικών εντόμων. Στο εμπόριο είναι διαθέσιμοι πλυθησμοί εντόμων τους οποίους εξαπολύουμε στο περιβάλλον προκειμένου να κάνουν την βρώμικη δουλεία. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα μέλοι της οικογένειας Concinelideae οι γνωστές μας πασχαλίτσες οι οποίες αρέσκονται να καταβροχθίζουν στρατιές ολόκληρες από αφίδες. Βέβαια μπορούμε απλά να έχουμε στον κήπο μας φυτά να οποία προσελκύουν τέτοια αρπακτικά. Τα ενδημικά ανθοφόρα φυτά προσφέρουν γύρη και νέκταρ τα οποία τις ελκύουν. Κάτι άλλο που θα τις δελεάσει είναι λίγα αγριόχορτα μαζί με ένα ρηχό πιάτο νερό. Μερικά νεκρά φύλλα αφημένα πάνω σε φυτά ή στο έδαφος στη διάρκεια του χειμώνα θα τους προσφέρουν έναν ζεστό τόπο για να βγάλουν τον χειμώνα. Επίσης προσπαθήστε να μη συνθλίβετε τα σκαθάρια και τα αβγά που βρίσκετε στον κήπο σας. Ίσως έτσι σκοτώνετε την επόμενη γενιά αυτών των εντόμων και φυσικά η χρήση παρασιτοκτόνων μπορεί να αποβεί μοιραία για αυτές
Προσοχή
Όπως όμως και με κάθε άλλη εφαρμογή που κάνουμε προσοχή πρέπει να δοθεί κατά την εφαρμογή στην οποία δεν πρέπει να προβαίνουμε όταν συμβαίνουν τα εξής παρακάτω.
■ Όταν βρέχει (δώρων άδωρων αφού η βροχή ξεπλένει τα διαλύματα)
■ Όταν φυσάει ( δεν γίνεται σωστή εφαρμογή των διαλειμάτων)
■ Σε έντονη ηλιοφάνεια (μπορεί να προκαλέσει εγκάυματα στα φυτά)
■ Στην μέση ζέστων, ξηρών ημερών (μπορεί να προκαλέσει εγκάυματα στα φυτά)
■ Όταν αναμιγνύεται με μη συμβατά υλικά ( εγκάυματα στα φυτά ή αναποτελεσματικό διάλυμα)
■ Σε ανοιχτά λουλούδια, όταν είναι παρούσες οι μέλισσες (μπορούμε να βλάψουμε τις τόσο σημαντικές μέλισσες
■ Όταν το φυτό υποφέρει από υγρασία υπερβολική ή πολύ λίγη (επιδείνωση της κατάστασης του φυτού)
■ Όταν το φύλλο είναι υγρό με δροσιά (αναποτελεσματικό διάλυμα)